Har apple kört fast?

Efter att ha sett Nokia N9’s klocka, helt underbar, fick jag en ordentlig tankeställare kring vart Apple är på väg. Jag är ett hängivet fan av Apple på grund av interaktionen, den är bara helt överlägsen. Även om det säkert inte är den som gör att folk vänder sig till en apple-produkt så är det i många fall just interaktionen som gör att de inte kan gå tillbaka.

Det som gjorde mig fundersam var hur otroligt mycket mer intuitiv klockan/alarmet på Nokian var mot iPhone’s iOS. Det var verkligen den sortens framtid jag vill ha. Men det är faktiskt inte bara det som fått mig att börja tvivla utan det är Lion. Det känns som om Apple på allvar tar ett steg ifrån tanken på ett neutralt intryck på datorn och vill vara mer än ett OS.
Det hela baserar jag på något så förbisett och säkert ointressant som deras adressbok och helt nya ToDo. De har satt en “stil”. Stilen som de har satt genom sitt OSX har gett ekon ut i software-världen, alla vill att de ska se ut som “apple”.

Några program, framförallt inom dagboks-fältet, har försökt efterlikna den här “genuina känslan” av en bok med läderpärm. En del på ett smakfullt sätt, de allra flesta inte. Nu tar apple in den stilen, alltså från något redan känt och gör..inget alls. Därtill sätter de en prägel på min dator, en ägodel jag säkert värderar alldeles för högt, och det vill jag göra själv.

Jag är verkligen inte på något sätt en person som hela tiden kräver NYTT. Den ständiga jakten på nytänk är beklämmande anser jag, men om du ska göra nytt, gör då nytt. Inte copy/paste av det som redan finns. Som adressböcker.