Jesper Waldersten Grafikens Hus

Kulturella Lördagen på Grafikens hus

Jag drog igång kulturella lördagar som ett projekt när jag flyttat tillbaka till Stockholm från Eindhoven. Under åren i Holland handlade allt om att göra men jag la ner väldigt lite tid på att ta intryck av omvärlden. Det blev en belastning i en liten stad med litet kulturellt utbud och jag tänkte “jag tar något kul i en annan stad nästa helg -för då har jag tid”, vilket såklart inte hände. För att komma ur det tänket ville jag “tvinga” i mig kulturella upplevelser på en regelbunden basis när jag faktiskt kunde.

Helt fantastiskt var det och därför försöker jag börja nu igen, det är viktigt för ens eget välbefinnande att få bli förundrad, omskakad och inspirerad. Alldeles oberoende om ifall man faktiskt ska skapa något eller inte, det ser till att man kastas ur sina vanliga banor då och då.

I alla fall, vårens första kulturella lördag var på Grafikens Hus i Mariefred där det var en utställning med Jesper Waldersten jag velat se länge. Men där var också en utställning av en sydkoreansk konstnär som gjorde växtmönster för att illustrera kärleksbrev (väldigt vackra och överraskande färgkombinationer) och en annan utställning med illustrationer till Tranströmers dikter. Det var på så vis en fin blandning av riktig svärta, vackra färger och stillsamma iakttagelser.

Det var inte helt lätt att ta sig dit, men det var helt klart värt allt besvär*. Särskilt om man är nyfiken på Waldersten, hans verk fungerar verkligen bra i så stort format.

Kul video till utställningen.

*Inträdet som student var gratis och det var ju fint.